↑ Return to Írások

5 érdekesség az izmokról

1. Izomsejtjeink száma életünk során nem változik, testépítéssel, erősítéssel csak a meglévő izomsejtjeink vastagsága növekszik.

2. Az izmok mérete és ereje nem feltétlenül arányos. Persze azért aki izmos, az általában rendelkezik akkora izomerővel, ami a súlyzó emelgetéséhez kell, de a az izmok nem minden mozgatásra kezdenek hirtelen növekedni, ahhoz megfelelő intenzitás és ismétlés szükséges és megfelelő mennyiségű pihenőidő az edzések között.

érdekes izmok

3. Az izomlázat a nem a közöttük felhalmozódó tejsav okozza, hanem az izmok apró sérülései. Ezek gyógyulása során bár új sejtek nem képződnek, de a szervezetben rendelkezésre álló őssejtek beépülhetnek a már meglévő izomsejtbe, ott egy újabb sejtmagot kialakítva.

4. Vázizmaink kétféle: lassú és gyors izomrostokból állnak, amelyek mozgási sebessége között akár tízszeres különbség is lehet. Külön érdekesség, hogy a szokásos terheléstől(életmód, edzés) függően nem csak az izmaink mérete és ereje, de a lassú/gyors rostok aránya is változhat.

5. A nyári hőség leginkább a keringési rendszert veszi igénybe. A szív és az erek karbantartására pedig az egyik legjobb módszer az aktív mozgás. Tehát aki fittebb, az jobban élvezi a nyarat (is), úgyhogy irány mozogni!