↑ Return to Írások

A leghosszabb nevű izom

Musculus sternocleidomastoideus…. kimondani is sokáig tart. Az elnevezés görög eredetű (tőlük vették át az orvosi nevezéktant a rómaiak), a sternon (mellkas), kleis (kulcscsont), mastos (mell) és eidos (hasonló) szavakból áll össze, innen tudhatjuk, hogy arról az izomról van szó, amelyik a kulcs- és szegycsontot köti össze a csecsnyúlvánnyal. Aki szőrszálhasogató szeretne lenni, jogosan vethetné fel, hogy nem csak a csecsnyúlványon (a halántékcsont lelógó nyúlványa), hanem a nyakszirtcsonton is tapad, ezért pontosabb lenne musculus sternocleido-occipito-mastoideusnak hívni. Én mégis maradnék az SCM rövidítésnél vagy a magyar fejbiccentő izom elnevezésnél.

Sternocleidomastoideus

A SCM egy nagyon szép és könnyen megfigyelhető izom, oldalra fordított fejtartásnál szinte mindenkinél kiemelkedik. Sokak szerint kifejezetten szexi izom.

angelina jolie

A jó megjelenésen kívül is van haszna, egyik legsokoldalúbb nyakizmunk. A fejbiccentő izom feladatai közé tartozik hogy:

-          rögzíti (stabilizálja) a fejet és a nyakat

-          védi a nyakat a hátrafelé történő túlfeszítéstől, megakadályozza a fej hátra csapódását

-          hajlítja a nyakat

-          oldalra és felfelé fordítja az arcot

-          a csuklyásizommal együttműködve oldalra dönti a fejet és a nyakat

-          kiegészítő légzőizom

-          részt vesz a nyelésben

-          a vállöv helyzetének beállításában nagy szerepe van, ezen keresztül beleszól a testtartásba

Mint látható elég sok dolgot csinál, csak épp a fejet nem biccenti…

Két feje van, egy felszínibb amely a szegycsontról és egy mélyebben fekvő, amely a kulcscsontról fut felfelé a csecsnyúlványra. Mindkét izomfej erős, a szegycsonti fej karcsúbb, a kulcscsonti szélesebb. Ez utóbbi nagy egyéni változatosságot mutat, lehet hogy 1,5 de az is előfordul hogy 7-8 cm szélesen rögzül a kulcscsontra.

Az izomrostok összetétele vegyes, ezért van akinek erősíteni érdemes, de gyakoribb problémája a rövidülés, ami sokszor előrehozott fejtartással is együtt jár. Érdemes időnként nyújtani, már csak azért is, mert ez jellemzően ki szokott maradni az edzéstervekből.

Az izomban szinte bárhol ki tudnak alakulni trigger pontok (kisugárzó fájdalmat okozó csomók), amelyek érdekessége hogy a fejen és az arcon és nagyon ritkán a mellkas felső részén okoznak fájdalmat de soha nem a nyakon.

scm trigger points

A SCM triggerpontjai közvetve vagy közvetlenül nagyon sokféle panaszt tudnak okozni, mint pl.:

-          tenziós fejfájás

-          migrénes fejfájás

-          másnapos fejfájás

-          atipikus faciális neuralgia

-          torokszárazság

-          nyelési nehézség

-          látászavarok

-          hallásproblémák

-          szédülés

-          feszes nyak

-          felső mellkasi fájdalom

Ezen kívül kihat a nyak, fej, vállak helyzetére és az állkapocsízület működésére is. Érdemes hát foglalkozni vele, meghálálja a figyelmünket.