↑ Return to Írások

Az oszteopátia filozófiája röviden

1. A szerkezet és a működés kölcsönösen összefüggnek. Az  emberi szervezet minden része folyamatosan változik, a legkisebb sejtektől a legösszetettebb szervekig. Minden egyes részecskénk mozog, változik ez az élet alapja.

2. Az emberi test egységes, dinamikus működési egység. Testünkben sok önálló rendszert találunk, ilyen például a keringési rendszer, ami az összes szervet ellátja vérrel vagy az idegrendszer, ami összehangolja és irányítja működésüket, de ilyen rendszer a kötőszöveti rendszer is, ami minden szervrendszert körülölel és összeköt. Ezen alrendszerek összekapcsolódása alkotja az emberi szervezetet.

3. Az emberi test önszabályozó és öngyógyító képességgel rendelkezik. Folyamatosan egyensúlyra törekszik, van egy élettani tartomány, amin belül optimálisan tud működni. Például szabályozza a vérnyomást, testhőmérsékletet, pulzust, légzést, stb. Betegség akkor tud kialakulni, ha ez az egyensúly megbomlik.

4. Ésszerű gyógyítás a fenti tételeken alapul és azokat alkalmazza. Az oszteopát orvoslás az élettan alapos ismeretében helyreállítja a szerkezeti eltéréséket, javítja a keringést és a lehető legkisebb beavatkozással teremt lehetőséget, hogy a szervezet öngyógyító folyamatai visszaállítsák az egészséges állapotot.

Andrew Taylor StillEzen elvek mentén gyógyított Andrew Taylor Still (1828-1917) az oszteopátia atyja. Mindig a szervezet egyensúlyának helyreállítására törekedett a szerkezet és a működés ismeretében és elvetette a betegség lerombolására törekvő gyógyszeres orvoslást. Munkássága meghatározó a modern csontkovácsolás és természetgyógyászat létrejöttében. Alapelvei valóban alap-elvek, ezek képezik, szinte minden természetes gyógymód alapját.