↑ Return to Írások

Ízületek és mozgásaik

Csontjaink egymáshoz való csatlakozását ízületnek nevezzük. Mivel csontjaink igen változatos alakot öltenek, ezért ízületeink is igen sokfélék, mind alak, mind mozás tekintetében. Vannak gömbcsuklóra emlékeztető, nagy mozgástartományú ízületeink, mint pl. a csípőízület és vannak olyanok, amelyekről első ránézésre nem is gondolnánk, hogy ízületként működnek, olyan kicsi a mozgásuk és önmagukban nem szoktuk mozgatni, mint pl. a keresztcsont-csípőcsonti ízület vagy a koponya ízületei.

Az ízületek ízfelszínekből, ízületi tokból, a csontfelszínek közötti ízületi résből és a megfelelő kiegészítő berendezésekből (szalagok, porckorongok, nyálkatömlők, stb. ) tevődnek össze. Az ízületi felszíneket leggyakrabban üvegporc, alatta rostosporc vagy kötőszövetbe ágyazott porclerakódások borítják. A porcréteg vastagsága változó általában 2-5 mm közötti.

ízületAz ízületi mozgást sok szempontból lehet vizsgálni, de a harmonikus ízületi működéshez mindenképpen szükséges, hogy:

az ízületnek megfelelő legyen a kenése, azaz legyen elegendő mennyiségű és minőségű ízületi folyadék és

megfelelő legyen az ízületet mozgató izmok működése.

Ezeket megfelelő életvitellel, tudjuk elérni és fenntartani, különös tekintettel a táplálkozásra és mozgásra. Erről a témáról vaskos köteteket lehetne írni, de az ízületekre is igaz az általános bölcsesség, hogy amit az emberi test használ, azt építi, amit nem használ, azt lebontja.