TestSzobrászat

A TestSzobrászat egy összetett, egész testre kiterjedő izom-kötőszöveti kezelési módszer, amelynek célja a testtartást és mozgást tehermentessé és természetessé tenni. A módszer megfelelő mélységű és irányú kötőszöveti masszázzsal és mozgatással formázza újra a vendég kötőszöveti (myofasciális) hálózatát, minden esetben személyre szabottan.

A kötőszövetről azt érdemes tudni, hogy azon kívül, hogy több rétegben körülveszi az izmokat (izompólya), ez a szövetfajta tölti ki az izmok, csontok és belszervek közötti teret, így alakjukat és egymáshoz való viszonyukat is meghatározza. Lefutása és feszülési mintái alapvetően befolyásolják mind a testtartásunkat, mind a mozgásunkat, annak rögzült formáival és határaival együtt.

Az egész testre kiterjedő kötőszöveti kezelések kifejlesztője dr. Ida P. Rolf (1896-1979) volt, ő vette először észre, hogy a kötőszövet állapota mennyire meghatározza az emberi test statikáját és mozgáslehetőségeit. Kidolgozta saját módszerét, a 10 kezelésből álló, később rolfingnak elnevezett terápiát.

A TestSzobrászat a Thomas Myers által kidolgozott Anatómiai Vonalak (Anatomy trains) szemléletén alapuló kötőszöveti kezelés, aminek az alapja funkcionális anatómia ismerete és az összefüggésekben való gondolkodás. A kezelések során nagyon fontos a folyamatos visszajelzés a vendég részéről, mert minden ember mozgásmintái és kötőszöveti hálózata különböző. A Testszobrászat egy kétszemélyes munka, amely során folyamatosan figyeljük a test  visszajelzéseit és azok alapján optimalizáljuk működését.

A Testszobrászat egy 3 vagy 12 alkalmas (alkalmanként 1,5-2 órás) kezelés sorozat, amely során a test izom-kötőszöveti hálózata újraszerveződik, megváltozik a testtartás, felszabadultabbá válik az egész test és a mozgás.

Ida P. Rolf olyan fájdalmak esetén kezdte el használni módszerét, amelyek egyéb masszázs és gyógytorna kezelések hatására sem múltak el, az alkalmazás során azonban kiderült, hogy ezen kívül még nagyon sok áldásos hatása van a feszülésmentes kötőszövetnek.

Mivel a kezelés célja az egész mozgásszervrendszer egyes részeinek összehangolása, így mindenkinek ajánlható, aki szeretné, hogy teste harmonikusabban működjön. A kezelés leggyakoribb hatásai:

- jobb testtartás

- nagyobb mozgásterjedelem

- könnyedebb mozgás

- múló mozgásszervi fájdalmak

- felszabadultabb légzés

- jobb mozgástudatosság

- régebbi sérülések utóhatásainak múlása

- javuló állóképesség

- kiegyensúlyozottabb idegállapot